Jdi na obsah Jdi na menu

Šopský salát

4. 3. 2020

Ingredience:

1 lžíce olivový olej

150 gramů balkánský sýr

2 ks rajčata

1-2 lžíce vinný ocet

2-3 ks bílá paprika

1-2 ks cibule

1 ks salátová okurka

Postup přípravy:

Na 2 porce salátu budeme potřebovat 2 středně velká rajčata, 1 salátovou okurku, 2 - 3 bílé papriky, 150 - 200 g balkánského sýru, 2 jarní cibulky (případně jednu žlutou či červenou cibuli), 1 lžíci olivového oleje, 1 - 2 lžičky vinného octa.

Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a obojí nakrájíme na kostičky. Cibulku omyjeme a nakrájíme nadrobno.


Okurku, rajčata i papriky dáme do mísy, nezapomeneme na cibulku a dobře promícháme. Šopský salát rozdělíme do misek a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Salát na závěr maličko zakápneme olivovým či jiným rostlinným olejem a vinným octem.

Připravený bulharský šopský salát ihned podáváme. Chutná jako hlavní chod i příloha.