Šopský salát
Ingredience:
1 lžíce olivový olej
150 gramů balkánský sýr
2 ks rajčata
1-2 lžíce vinný ocet
2-3 ks bílá paprika
1-2 ks cibule
1 ks salátová okurka
Postup přípravy:
Na 2 porce salátu budeme potřebovat 2 středně velká rajčata, 1 salátovou okurku, 2 - 3 bílé papriky, 150 - 200 g balkánského sýru, 2 jarní cibulky (případně jednu žlutou či červenou cibuli), 1 lžíci olivového oleje, 1 - 2 lžičky vinného octa.
Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a obojí nakrájíme na kostičky. Cibulku omyjeme a nakrájíme nadrobno.
Okurku, rajčata i papriky dáme do mísy, nezapomeneme na cibulku a dobře promícháme. Šopský salát rozdělíme do misek a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Salát na závěr maličko zakápneme olivovým či jiným rostlinným olejem a vinným octem.
Připravený bulharský šopský salát ihned podáváme. Chutná jako hlavní chod i příloha.