Jdi na obsah Jdi na menu

Znojemská omáčka

17. 3. 2020

      Suroviny

1 větší cibule
 
600 g vepřové kýty (nebo plecka)
 
20 dkg libové slaniny
 
plnotučná hořčice
 
6 kyselých okurek
 
2 vejce
 
olej
 
sůl
 
pepř
 
Masox

Postup přípravy receptu

Cibule oloupeme a nakrájíme na drobno. Osmažíme na rozpáleném oleji společně s nadrobno nakrájenou slaninou.

Když je cibule sklovitá, přidáme na kousky nakrájené maso (upředňostňuji menší kousky, které se dají sníst na jedno skousnutí bez toho, aniž by se musely krájet - pro strávníky je to příjemnější než to potom honit po talíři).

Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme, zalijeme 2 litry vaříci vody a přihodíme kostku Masoxu.

Necháme zvolna dusit.

Když je maso téměř měkké, přidáme do omáčky na drobno nakrájené okurky.

Necháme dusit, dokud není maso měkké (po přidání okurek mi to většinou vychází tak na 20-30 minut), přidáme ještě jednu lžíci hořčice, nadrobno nakrájené 2 natvrdo uvařené vejce, zahustíme tmavou jíškou a necháme ještě tak 10-15 minut probublat. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.