Jdi na obsah Jdi na menu

Koprová omáčka

17. 3. 2020

Suroviny:

lžíce másla
 
2 lžíce hladké mouky
 
vývar z masa nebo kostí
 
2 dl mléka
 
2,5 dl smetany
 
svazek čerstvého kopru
 
sůl
 
ocet
 
cukr

Postup přípravy receptu

Opraný kopr najemno pokrájíme. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.

Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit.

Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo houskový knedlík.