Koprová omáčka
Suroviny:
- lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar z masa nebo kostí
- 2 dl mléka
- 2,5 dl smetany
- svazek čerstvého kopru
- sůl
- ocet
- cukr
-
Postup přípravy receptu
Opraný kopr najemno pokrájíme. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit.
Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo houskový knedlík.